Hansa TonStudio

Hansa TonStudio

"Hansa Tonstudio", op mijn 17e zag ik het staan op de hoes van Japan's 'Quiet Life'. Persoonlijk staat Hansa voor mij voor knisperendhelder geluid, voor Visconti, Sylvian, Bowie, Eno. De studio stond recht tegenover de Berlijnse Muur. Tijdens de opnames van Bowie's "Heroes' was het van grote invloed op zowel de tekst als de muziek.

"I can remember
Standing
By the wall
And the guns
Shot above our heads
And we kissed
As though nothing could fall
And the shame
Was on the other side
Oh we can beat them
For ever and ever
Then we can be Heroes
Just for one day"

Bowie, wiens teksten vaak pas tijdens het opnemen vorm kregen ('Heroes' zou aanvankelijk zelfs een instrumentaal nummer worden!), zag, naar hij jaren later zou bevestigen, vanuit de studio, zijn producer (Visconti) bij de Berlijnse Muur, kussend met een getrouwde mevrouw. Bovenstaande tekst is het resultaat.

28 September 2011, zondagmiddag. Puberaal gespannen liep ik naar de Köthener Straße 38, daar waar het allemaal gebeurde. Ik had geen idee of de studio nog bestond (blijkt nog steeds in gebruik). Bij de ingang stonden blije mensen die me uitnodigden binnen te komen. "Ich bin hier für die Musik" zei ik nog. "Wilkommen", zeiden nog meer blije mensen en gaven me een iets te lange handdruk. De studio waar ooit de groten der aarde eindeloos aan hun geluid werkten, werd op deze zondag gebruikt voor een 'celebration'.

Ik vond het allemaal prima.